faces

– На колко беше, когато те заразиха с хомосексуализъм?
– Заразен съм генетично. Не съм избрал да бъде гей, роден съм така, но и бих избрал ориентацията си, ако това беше въпрос на избор за мен.
– Шегувам се, но какво би отговорил на разпостраняваните в обществото внушения, че хомосексуалността е заразна болест, с която гейовете заразяват децата, че са перверзници, изнасилвачи и т.н.?
– Хомосексуалността е естествено човешко състояние, тя не се придобива, не може да бъде излекувана с антибиотици и определено не трябва да бъде крита. Первезник и изнасилвач може да стане всеки с психически проблеми, но това няма общо със сексуалната ориентация. Колко често чувате за гей групи, нападнали и пребили хетеросексуални, само защото смятат, че е противоестествено да имаш различна сексуална ориентация? Помислете и за друго – ние плащаме същите данъци и същите осигуровки като всеки български гражданин, но не получваме същите права! Не получваме правото да живеем съвместно, да сключваме брак, да наследяваме партньорите си или да ги посещаваме в болница.
– Как се справи, когато осъзна, че си “различен”? Имаше ли проблеми в семейството, сред близките и приятелите ти?
– Веднага казах на най-близките си приятели, след като се влюбих в мъж за първи път. Оттам насетне не съм крил от никой или поне от никой, който се е интересувал от това. Майка ми е невероятна, искам да бъда същият родител, каквато е тя. Със същата цел в живота – децата ми да бъдат щастливи, независимо дали спят с мъже или с жени.
– Как би убедил хетеросексуалното мнозинство, че не си с нищо по-различен от всеки друг човек?
– Ако трябва да убеждавам някого в това, че съм човешко същество, вероятно сме стигнали до степен на разговора, в която събеседникът ми не е хомо сапиенс. В хетеросексуалното общество доста често се крият хора с различна сексуална ориентация, които живеят в страх, че обществото ще ги отхвърли. Да си различен не е грях.
– Ти си в организацията на София Прайд. Защо трябва да има подобно събитие? “Стига сте ни навирали сексуалността си” довод ли е? Убеди ни да дойдем на София Прайд нa 5 юли?
– Целта на Прайд по целия свят и у нас не е демонстрация на победа с това, че хомосексуалните са превъзхождащи някого. Прайд е изразяване на свободата и свободата на изразяване, свободата да обичаш и да бъдеш обичан. Прайд по света е забавление под дъгата, в което се включват всички, независимо от ориентацията си, доволни от това, че живеят в общество, което толерира различието и живее съвместно без предразсъдъци. По света има градове, които стимулират провеждането на Прайд, защото това изпраща послание на света – елаа и инвестирайте у нас, ние сме страна, която подкрепя разнообразието и равенството. Вземете за пример Тел Авив, в сърцето на Близкия Изток и конфликтите. Този град привлича над половин милион туристи и то само за няколко дни, заради своя Прайд, който е страхотно забавление с музика, танци, безплатно парти на плажа и много, ама много семейства с деца, които не се страхуват, че могат да се „заразят“, защото отдавна са „заразени“ – с разбиране и толерантност. Празнувайте Прайд и това, че всички сме едно голямо семейство.