Истинският барман си личи от далеч

May 10, 2015

– Как стана барман, знаеше ли още от началото, че искаш да се занимаваш с това за постоянно?
– Имах няколко приятели, които бяха бармани и знаех много неща за работата, без да съм я работил. Това ми помогна да започна, без да имам стаж. Но осъзнах какво означава да си барман едва когато започнах работа като такъв във Бостън, САЩ. В САЩ барманството е в топ 10 на най-уважаваните професии. Но преди да стигна до там, трябваше да измия много чаши и чинии, разбира се …
– Барманът ли е “душата” на едно заведение?
– Определено. Истинският барман си личи от далеч. Всички клиенти го познават и се съветват с него по много въпроси.
– Какви качества трябва да има един добър барман?
– Трябва да бъде контактен, ученолюбив и компетентен по много теми. Трябва да има много богата обща култура, тъй като клиентите ни са различни.
– Има страни, в които е забранено барманите да сервират на вече пияни клиенти. Вие как действате в такива ситуации?
– В САЩ, освен че нямаш право да сервираш на пияни клиенти, ти носиш отговорност за тях и ако излязат от твоето заведение и катастрофират с кола, заведението и барманът са виновни и могат да бъдат осъдени. За това и там барман е професия, с която хората се пенсионират. У нас се е случвало да искат да ме бият, че не искам да им сипвам повече алкохол, защото са пили достатъчно. Мисля, че трябва да се направят някакви законови рестрикции, защото в момента е пълна анархия.
– Какви са критериите, когато се провеждат състезания за бармани?
– От тази година в България се провеждат двете най-добри състезания в света – Absolut Invite и World Class. В тях барманите са свободни да избират продуктите, които са им необходими свободно, както и сами да си ги приготвят. Това е най-високата степен на трудност в нашата професия. Все още са малко заведенията, които сами си приготвят сиропи, пюрета и сладка за техните коктейли, именно заради това в последните 10 години се набляга на прясно изцедени сокове и домашно приготвени продукти, без консерванти.
– Кое е най-важно при избора кой да спечели?
– Барманът, който трябва да спечели, е най-подготвеният за определеното състезание – този, който най-добре се е справил с поставената задача. Съдиите са другият основен проблем в тези състезания. В България бар културата още не се е развила дотам и няма подготвени съдии. За това в по-добрите състезания се канят като главни съдии много известни имена в световен мащаб, като Luca Cinalli, който беше в журито на Absolut Invite. Така никой не може да оспори резултатите.
– Дай една рецепта за бърз и лек летен коктейл?
– В момента е сезона на ягодите и затова ще ви предложа един много лесен коктейл: Намачквате 3-4 ягоди с една чаена лъжичка захар и 20 мл. фреш лимон, добавяте 50 мл. Absolut Elyx и шейквате с лед (или разбърквате добре, ако нямате шейкър). Украсявате добре с ягоди, поръсени с ванилова захар и сервирате.

Представяме ви един от най-добрите бармани в България – Димитър Димитров – основател на Българската барманска гилдия и финалист в един от най-престижните и амбициозни бармански конкурси в света – Аbsolut Invite, който се проведе за първи път тази година в България. Той демонстрира теоретични и практически умения заедно с тринайсет от най-добрите ни бармани и беше избран от журито да замине за Швеция в края на май, където ще представи страната ни и своите авторски напитки с Аbsolut Elyx на световния финал в дестилерията в Ахус.

Истинският барман си личи от далеч