В началото ми харесваше това, че общувам с много хора

May 11, 2015

– Как стана барман, знаеше ли още от началото, че искаш да се занимаваш с това за постоянно?
– Брат ми също е барман и мога да кажа, че той беше главната причина да се захвана с тази професия. В началото ми харесваше това, че общувам с много хора и мога да се забавлявам, докато работя. Но колкото повече се ровех и научавах, толкова по-интересно ми ставаше.
– Барманът ли е “душата” на едно заведение?
– Целият екип трябва да е като едно човешки тяло, всяка част играе важна роля. Но тъй като съм от Бургас бих казал, че барманът е „лицето“ на едно заведение. J
– Какви качества трябва да има един добър барман?
– Трябва да е комуникативен и усмихнат. Да поддържа чисто работното си място. И себе си! Също е много важно да бъде добър човек.
– Има страни, в които е забранено барманите да сервират на вече пияни клиенти. Вие как действате в такива ситуации?
– Бих им предложил вода или безалкохолна напитка, но съм отказвал да сервирам алкохол на хора, които едва стоят на краката си, защото докато са мои клиенти, аз нося отговорност за тях и здравето им. Също така подобна гледка е грозна и за останалата част от гостите в заведението.
– Какви са критериите, когато се провеждат състезания за бармани? Кое е най-важно при избора кой да спечели?
– Съдиите гледат как се държи барманът зад бара, техниката, презентационните му умения, знанията, които притежава и разбира се, вкуса и аромата на напитката, която им сервира. Хубаво е коктейлът да има поне една съставка, с която да изненада журито. Така ще им привлече вниманието още повече.
– Много хора си мислят, че сипвате от две-три бутилки по малко, доливате със сокче и готово. Как се измисля един коктейл?
– От опит знам, че не всичко е така, както изглежда. И да балансираш един коктейл понякога може да е трудна задача. Важно е да познаваш съставките, които използваш, за да можеш да прецениш дали са съвместими. Има комбинации, на които … просто не им е писано да бъдат заедно.
– Дай една рецепта за бърз и по-силен коктейл?
– 50 мл. Absolut Elyx, 15 мл. Dry Vermouth, 7.5 мл. St. Germain Liqueur, един даш Peychaud’s Bitters и две листа индрише. Разбъркайте всички съставки с лед и прецедете в охладена Мартини чаша. Украсява се с лимонена кора, изстискана върху коктейла.
Али Али е един от най-добрите бармани в България и финалист в един от най-престижните и амбициозни бармански конкурси в света – Аbsolut Invite, който се проведе за първи път тази година у нас. Той беше избран от журито да замине за Швеция в края на май, където ще представи страната ни и своите авторски напитки с Аbsolut Elyx на световния финал в дестилерията в Ахус.

В началото ми харесваше това, че общувам с много хора