Без светлина няма фотография

May 10, 2015

– Снимаш мода и интериор, но те хващаме на първата ти изложба с портрети. Страницата ни се посещава от много хора, обичащи и занимаващи се с фотография. Дай три прости съвета за това как да направим добър портрет.
– Прости съвети няма, но ако трябва да кажа само три думи, то това са светлина, любопитство и дух. Без светлина няма фотография. Трябва да изпитваш непрестанно любопитство, за да се занимаваш с това. Още нещо, което никой не знае как се случва – да уловиш духа. Това “още нещо” в 90% от случаите не е някакъв волеви акт, може да е посещение отгоре. Едно е да се научиш да снимаш добре, но много по-важно е да се научиш как от 100-те негатива да намериш този, който наистина си снимал добре и в който присъства това “още нещо”. Важното е да знаеш, че това е кадърът, който съдържа “още нещо”, да го видиш, а не да мислиш, че съществува. На това никой не може да те научи.
– Кога един портрет е добър? Всичко ли е подчинено на личното възприятие на зрителя или има и някакви задължителни елементи?
– Когато влезеш под кожата на модела. Винаги има задължителни елементи като композиция, осветление и контраст, които се научават в началото. Камера, обектив, светлочувствителен материал са и не са от значение. Въпросът е да се съобразиш с тези неща и да извадиш максимума от тях. На различните етапи от изграждането на един фотограф са различни нещата, които го занимават. В началото това са повече външни, стоични неща – стараеш се да спазваш правила, изображенията, които имаш в главата, ти влияят. Когато придобиеш качествата на съзерцател, се появяват други мотиви, които не могат да се обяснят, те са вътре в теб.
– Кое те вълнува повече, когато снимаш някой – твоят поглед за него или неговата представа за себе си?
– Когато си заедно с човека, когото снимаш, сте само двамата. Изключваш целия свят и се опитваш да създадеш контакт. Понякога се получава, друг път не. То е като игра на асоциации. Разговаряш с човека срещу теб за простите неща от живота и следиш реакцията му, смяната на настроения. Не искаш от него да ти разкаже целия си живот, все пак не си психолог, но ако успееш да извикаш в него спомени или нещата, които го радват или онези, които го натъжават, тогава може и да направиш добра фотография. Няма рецепта. Има случаи, в които мълчанието е повече от достатъчно.

Без светлина няма фотография